המינים הכשרים למצה והאסורים משום חמץ וגזירת קטניות

מתוך ויקיסוגיה
גרסה מ־12:08, 26 במרץ 2017 מאת א.א (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "{{מקורות|פסחים ב ה|פסחים לה א||חמץ ומצה ו ד|אורח חיים תנג א-ב}} אלו מיני דגן אסורים בפסח משום...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מקורות
משנה:פסחים ב ה
בבלי:פסחים לה א
רמב"ם:חמץ ומצה ו ד
שולחן ערוך:אורח חיים תנג א-ב

אלו מיני דגן אסורים בפסח משום חמץ וכשרים למצה, ודברי הפוסקים בדין גזירת קטניות.

המקורות התנאיים והתלמודיים

המשנה (פסחים ב ה) מונה חמשה מינים הכשרים למצה ואדם יוצא בהם ידי חובתו בפסח - חטים, שעורים, כוסמין, שיבולת שועל ושיפון.

בגמרא (פסחים לה א) מבואר שלמדו מן הפסוק 'לא תאכל עליו חמץ שבעת ימים תאכל עליו מצות', שדברים הבאים לידי חימוץ יוצאים בהם ידי חובת מצה, ודברים שאינם באים לידי חימוץ אין יוצאים בהם ידי חובת מצה, לכן אורז ודוחן כיון שאינם באים לידי חימוץ אלא לידי סירחון, אין יוצאים בהם ידי מצה.
וזה שלא כדעת ר' יוחנן בן נורי שאוסר לאכול בפסח אורז ודוחן לפי שקרובים להחמיץ.

זיהוי המינים