ויקיסוגיה:שכתוב ועריכה

מתוך ויקיסוגיה
גרסה מ־20:26, 27 באפריל 2017 מאת א.א (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "סוגיות עשויות להימצא במצב המצריך '''עריכה''' או '''שכתוב'''. סוגיות במצב זה מסומנות באמצעות ה...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סוגיות עשויות להימצא במצב המצריך עריכה או שכתוב. סוגיות במצב זה מסומנות באמצעות התבניות {{עריכה}} ו{{לשכתב}}:

  • עריכה - יכולות להיות לכך סיבות אחדות: פגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותה כך שתעמוד בסטנדרטים של ויקיסוגיה.
  • שכתוב - ייתכנו לכך מספר סיבות: ייתכן שהסוגיה מכילה טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.

עריכה או שכתוב

מתי מציבים תבנית שכתוב ומתי תבנית עריכה?

  • שכתוב - המושג שכתוב, מעצם הגדרתו המילונית, פירושו "כתיבה מחדש", "ניסוח מחודש" של טקסט. לפעולה כזאת יש הצדקה, כאשר הטקסט הכתוב סובל מפגמי סגנון, שגיאות תחביר, דקדוק או פיסוק, שגיאות כתיב רבות, שפה עילגת, נמוכה מדי או, להפך, גבוהה ונמלצת מדי. בכל מקרה כזה, כאשר תוכן הטקסט ראוי להופיע כסוגיה, מוצדק, ואפילו הכרחי, לשכתב את הטקסט.
  • עריכה - שינויים בעימוד, הוספת קישורים ותיקונים דומים הנוגעים למבנה דף כמקובל בוויקיסוגיה, אינם נכנסים להגדרת שכתוב. יכול טקסט להיות כתוב כהלכה מכל הבחינות, אבל עריכתו וסידורו אינם עונים די הצורך על דרישות וויקיסוגיה. במקרה כזה יש מקום לערוך ולהכניס את התיקונים הדרושים, תוך שמירה על הטקסט הראוי כשלעצמו.

הצבת תבנית

כאשר ניתן לעשות זאת, מומלץ לתקן את הפגמים בסוגיה בצורה מיידית, ולא להשתמש בתבנית עריכה או שכתוב, אלא אם אינכם מסוגלים לבצע את התיקון הדרוש. אם החלטתם להוסיף תבנית עריכה או שכתוב יש לציין במפורש את הוספת התבנית בתקציר העריכה, על מנת לאפשר בהמשך למצוא את הגרסה שבה הוספה התבנית.

כאשר התבנית חלה רק על פסקה מסוימת, ניתן להשתמש בפרמטר פסקה.

בערכים חדשים המצריכים שכתוב, כחלופה להוספת התבנית, ניתן להעבירם לארגז חול פרטי של כותב הסוגיה, ולהודיע לכותביהם על כך בדף שיחתם (ניתן להשתמש ב{{עבר}}).

ציון סיבה

ציון הסיבה להוספת תבנית שכתוב או עריכה אינו חובה, אולם רצוי מאוד לעשות כן. ציון סיבה משרת הן את הקוראים שיודעים מה הבעיות בסוגיה ואיך להתייחס אליה, והן את הכותבים היודעים באילו נקודות יש לטפל בערך ובאיזה שלב אפשר להסיר את התבנית. כאשר מוספת תבנית ללא נימוק, אין לכותב הסוגיה מושג מה הסיבה להופעתה ומה עליו לעשות כדי לתקן את המעוות.

את הסיבה מקובל לציין באמצעות פרמטר סיבה (הקיים ב{{עריכה}} וב{{לשכתב}}), המאפשר לציין את הסיבה המדויקת להצבת התבנית בסוגיה ואת הבעיות שנמצאו. כאשר יש נקודות בעייתיות רבות בסוגיה, ניתן להשאיר נימוק מפורט בדף השיחה של הסוגיה.

חלוקה לתחומי ידע

על מנת לאפשר מציאת של סוגיות לעריכה ולשכתוב על פי תחומי עניין, מומלץ בהוספת התבנית לציין פרמטר נושא (ובמקרה של נושא נוסף, נושא2). לעתים כאשר נדרש ידע מסוים לשכתוב הסוגיה פרמטר הנושא חיוני למשיכת עורכים המתמצאים בתחום זה.

מתי אין להציב תבניות עריכה ושכתוב

  • מומלצים - עבור סוגיה שסומנו כמומלצות, לרוב לא סביר שהם יידרשו עריכה או שכתוב. אם בכל זאת נתקלתם בסוגיה מומולצת הראויה לדעתכם לעריכה או שכתוב הציעו את הסרת המלצתה בצורה מסודרת ברשימת ההמתנה.
  • חשדות להעתקה - במקרה שיש חשד להעתקה אין להשתמש בתבנית שכתוב, אלא לסמן כטקסט מועתק באמצעות {{הפרת זכויות יוצרים}}

טיפול והסרת תבנית

בסוגיה בעייתית המכילה תבנית שכתוב או עריכה, לאחר טיפול בבעיות ניתן להסיר את התבנית.

בסוגיות אשר נראים תקינים עם תבנית שכתוב/עריכה ללא הסבר מניח את הדעת - אין מניעה להסיר את התבנית, שום נזק לא ייגרם. תמיד יכול מישהו אחר להחזיר את התבנית, במידת הצורך (ובתוספת נימוק!). עם זאת, רצוי לערב את מניח התבנית אם הדבר אפשרי, אחרת ייתכן ששום דבר מהותי לא השתנה.

ישנם סוגיות שסומנו בתבנית שיכתוב/עריכה, טופלו מאז בידי אחד או יותר, אך איש לא טרח להסיר את התבנית. במקרה כזה שבו הסוגיה כבר במצב תקין ניתן להסיר את התבנית.

סוגיות רבות הנושאות תבנית שכתוב במשך תקופה ארוכה מרתיעים מלגשת אליהם. מקובל שלא מעמידים סוגיה למחיקה רק בגלל היותו מצריך שכתוב. עם זאת, אם נתקלתם בסוגיה כזה והגעתם למסקנה שלא ניתן להציל אותה - ניתן "לקצרמר" אותו.

ראו גם