ויקיסוגיה:זכויות יוצרים

מתוך ויקיסוגיה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ויקיסוגיה היא מאגר מידע חופשי, כלומר, לכל גולש הרשות לצטט ממנה (תוך ציון המקור). לעובדה זו יש השלכות שחשוב לזכור כאשר אתם עורכים סוגיות בויקיסוגיה.

כיצד תישמר זכות היוצרים שלך?

כל תרומה שלך לויקיסוגיה מפורסמת תחת שני רישיונות: הרישיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו ורישיון Creative Commons מסוג cc-by-sa. אם אינכם רוצים שעבודתכם תהיה זמינה לעריכה על ידי אחרים, שתופץ לעיני כל, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה בציון המקור - אין לפרסם אותה פה. אפשר לעיין בנוסח הרישיונות לפרטים נוספים.

כיצד נשמור על זכויות היוצרים של אחרים?

כולנו חפצים לראות בהתפתחות מהירה של ויקיסוגיה, ותבוא הברכה על כל העוסקים בכך, אך כאשר אנו תורמים להתפתחותה של ויקיסוגיה, חשוב מאוד להקפיד שלא לפגוע בזכויות יוצרים. נושא זה חשוב תמיד, אך בויקיסוגיה חשיבותו גדולה כפליים, כיוון שויקיסוגיה מעניקה לגולשים רשות לצטט ממנה הלאה, ולכן מי שמוסיף סוגיה לויקיסוגיה תוך הפרה של זכות יוצרים מחטיא את הרבים, שיצטטו סוגיה זו בתום לב, מבלי לדעת שבכך הם משתמשים ברכוש גנוב. מלבד העבירה על ההלכה והחוק והעוול שנעשה לבעל זכות היוצרים, בעת העתקה שאינה מורשית, כל סוגיה שמועתקת לויקיסוגיה ממקום אחר, פוגע אנושות במוניטין שלה, ומרתיע אנשים שהקפדה על זכויות יוצרים יקרה ללבם, מלהצטרף לכותבי ויקיסוגיה.

להלן מספר הנחיות כלליות לשמירה על זכויותיהם של יוצרים אחרים. שימו לב לכך שדף זה אינו מהוה תחליף לייעוץ משפטי.

כללים בסיסיים

  • כל יצירה שאדם יצר, בין אם פורסמה (בספר, בעיתון, באינטרנט וכדומה) ובין אם לא פורסמה, מוגנת לפי חוק, וזכות היוצרים עליה שמורה ליוצר (או למי שקיבל אותה ממנו).
  • הציון "כל הזכויות שמורות" על גבי יצירה אינו חיוני כדי להקנות זכות יוצרים לבעל היצירה. זכות היוצרים שמורה לו גם ללא ציון זה.
  • אין להעתיק מיצירה ללא רשות בעל זכות היוצרים.
  • הגנת זכות היוצרים חלה על כל צורת ביטוי - טקסט, צילום, איור וכדומה.
  • הגנת זכות היוצרים חלה בין על היצירה השלמה, ובין על חלקים ממנה.
  • הגנת זכות היוצרים אינה חלה על תוכן (רעיון, נתון, עובדה, או ידיעה חדשותית) אלא על צורת הביטוי (נוסח, סידור הדברים) שלו. עם זאת, גם בהעתקת תוכן כנ"ל בצורת ביטוי שונה - חובה לציין את מקורו.
  • זכות היוצרים על יצירה פוקעת בתום 70 שנים ממות היוצר.

מצאתם מאמר בספר הלכתי או עיוני אל תעתיקו בשום פנים ואופן. אם תרצו בכך, תוכלו לכתוב מחדש - בסגנונכם שלכם - את הידע שרכשתם מן הכתוב.

רוצים לדעת יותר על זכויות יוצרים? ראו בערך 'זכויות יוצרים' בוויקיפדיה.

נתקלתם בדף שאתם חושדים כי מפר זכויות יוצרים? העלו את הבעיה לצוות דרך תיבת המייל במדור העזרה באתר.

מותר ללא הגבלה

  • מידע עובדתי.
  • בישראל חוקים, תקנות, דברי הכנסת והחלטות שיפוטיות של בית משפט, אינם מוגנים בזכויות יוצרים.
  • צילום של כל אובייקט המוצג במקום ציבורי דרך קבע .
  • סריקת איור (מקורי) מתוך ספר - אם עברו 70 שנה ממות היוצר

מותר במסגרת "שימוש הוגן"

  • צילום במצלמה דיגיטלית או סריקה של כריכת ספר על ידי משתמש - לצורך ערך על הספר או המאייר (אבל לא על הסופר).
  • סריקת איור (מקורי) מתוך ספר - לא יותר מאיור אחד, ורק לצורך ערך על המאייר עצמו (אם עברו 70 שנה ממות היוצר - מותר בכל מקרה).

אסור

  • הצגה של יצירה המוגנת בזכויות יוצרים שאינה במסגרת שימוש הוגן (כך לדוגמה, אסור לצלם דף מספר המוגן בזכויות יוצרים או דף תווים)
  • הצגה חלקית של יצירה המוגנת בזכויות יוצרים, תוך הסתרת שמות היוצרים

בדיקת הפרה של זכויות יוצרים

בעת העלאתו של סוגיה חדשה, או קטע נרחב חדש, עולה לעתים חשד להפרה של זכויות יוצרים. דרך פשוטה לבירור חשד זה היא בדיקה באמצעות חיפוש בגוגל של קטעים מהטקסט החדש. את בדיקת המקוריות של הסוגיה רצוי לעשות מוקדם ככל האפשר, בימים הסמוכים לכתיבתה, משום שבבדיקה שנעשית לאחר זמן עלולה להימצא העתקה, הנובעת דווקא משום שהאתר האחר העתיק מויקיסוגיה (ניתן לוודא זאת באמצעות בדיקת תאריכי הפרסום). אם התגלתה העתקה מויקיסוגיה לאתר אחר, רצוי לציין זאת בדף השיחה של הסוגיה, כדי לחסוך בדיקות חוזרות על ידי עורכים אחרים.

במקרה שהתברר שהפרת זכויות היוצרים היא בויקיסוגיה (כלומר הטקסט שהועלה לויקיסוגיה מועתק ממקור אחר), יש למחוק את הסוגיה, עד לבירור העניין עם כותב הסוגיה. אם הסוגיה הועלתה על ידי אלמוני והועתק מאתר מסחרי, יש למחוק אותו מיד, משום שאין דרך לתקשר עם כותב הסוגיה (וסביר שהוא אינו מכיר את כללי זכויות יוצרים).

טיפול במידע שזכויות היוצרים עליו פגו

ב-1 בינואר של כל שנה פגות זכויות היוצרים על סוגי המידע הבאים:

  • טקסטים שנוצרו בארץ ישראל או במדינת ישראל, ובשנה שהסתיימה מלאו 70 שנה למות היוצר. דוגמה: זאב ז'בוטינסקי נפטר ב-4 באוגוסט 1940, ולכן בשנת 2010 מלאו 70 שנה למותו, וב-1 בינואר 2011 פגו זכויות היוצרים על יצירתו המקורית. זהירות: לא בהכרח פגו זכויות היוצרים על תרגומיו, מפני שייתכן שיוצר היצירה המקורית האריך ימים אחריו; לא בהכרח פגו זכויות היוצרים על תרגומי יצירותיו, מפני שייתכן שהמתרגם האריך ימים אחריו.
משעה שפגו זכויות היוצרים, אין מגבלה על ציטוט היצירה בויקיסוגיה (אך יש לציין את שם היוצר).
  • תצלומים שצולמו בארץ ישראל או במדינת ישראל לפני שנת 2008 ובשנה שהסתיימה מלאו 50 שנה לפרסומם הראשון. דוגמה: ב-1 בינואר 2010 פגו זכויות היוצרים על התצלומים שפורסמו לראשונה בשנת 1959 (או קודם לכן).

שימוש חיצוני

ויקיסוגיה היא מאגר מידע חופשי. שימוש בתוכנה במקומות אחרים הוא מותר ואף מומלץ, אולם יש תנאים מסוימים שבהם צריכים לעמוד כדי להשתמש בתוכן. התנאים פשוטים (לפחות עבור תוכן מויקיסוגיה) ומטרתם להבטיח ייחוס נאות לתורמינו ושימוש חופשי בתוכן למשתמשים אחרים.

כמעט כל התוכן בויקיסוגיה מופץ לפי תנאי רישיון ייחוס-שיתוף זהה 3.0 (CC-BY-SA 3.0). רישיון זה מרשה באופן כללי להשתמש בתוכן בתנאי שעומדים בשתי דרישותיו: יחוס, כלומר אזכור יוצר(י) התוכן, ושיתוף זהה: היצירה החדשה תהיה גם היא באותם תנאי רישיון.

שימוש בתמונה

לחיצה על תמונה בויקיסוגיה מובילה למציג התמונות. לחיצה על חץ למטה או הקלקה על המשולש שבתחתיתו פותחת את מסך פרטי התמונה: מסך עם עיקר פרטי התמונה. הקישור "פרטים נוספים על הקובץ" משם יקשר לדף התמונה ובו פרטים נוספים על התמונה. בדף זה אפשר למצוא את בעלי זכויות היוצרים על התמונה (בדרך כלל: מי שצילם את התמונה). הדרך המועדפת לספק את דרישות הרישיון היא לספק קישור לדף התמונה.

אם אין אפשרות לספק קישור (לדוגמה: מדובר על עיתון מודפס), חשוב להזכיר הן את היוצר והן את הרישיון. במקרים רבים תקציר היצירה יכלול גם את שם בעלי זכויות היוצרים.

יש לשים לב שהתמונה היא ברישיון ייחוס-שיתוף זהה (CC-BY-SA). לא כל התמונות הן ברישיון הזה ואז חלים עליהן כללים אחרים. חלק מהתמונות הן בכלל ברשות הכלל: ללא מגבלות זכויות יוצרים, ואז אין שום חובה לציין קרדיט ורישיון. לעומת זאת, יש גם תמונות ללא רישיון חופשי שמותרות לשימוש הוגן בלבד בויקיסוגיה. יש לבדוק את תנאי הרישיון או לקבל אישור מפורש מבעלי התמונה כדי להשתמש.

לסיכום:

  1. לוודא בדף התמונה שמדובר על תמונה ברישיון ייחוס-שיתוף זהה (CC-BY-SA).
  2. אם כן, עדיף, אם אפשר, לספק קישור מהתמונה לדף התמונה בויקיסוגיה.
  3. אם זה לא אפשרי, לכתוב על התמונה צולמה על ידי [שם היוצר], ברישיון CC-BY-SA 3.0.

שימוש בסוגיה

כאשר מעתיקים סוגיה שלמה או את חלקה, התוצאה (הטקסט החדש שנכתב) הוא בגדר יצירה נגזרת (יצירה שמבוססת על יצירה אחרת). רישיון הייחוס-שיתוף זהה של Creative Commons דורש שבמקרה כזה גם היצירה החדשה תהיה זמינה בתנאי אותו רישיון (זוהי המשמעות של "שיתוף זהה"). יש לכך סייג עיקרי אחד: כאשר מצטטים רק חלק קטן יחסית מהסוגיה בויקיסוגיה (לדוגמה: הגדרה בודדת) הדבר יכול להיות בגדר שימוש הוגן. לכן יש כאן שני מקרים:

ציטוט קצר

הייחוס לויקיסוגיה כאן מספיק, מכיוון שמניחים שהקוראים ידעו למצוא את הסוגיה.

שם הסוגיה צריך להיות ברור מהציטוט.

העתקת סוגיה

אם מדובר על משהו שמעבר לשימוש הוגן, אפשר להשתמש בתוכן רק אם הטקסט החדש שנוצר מקיים את תנאי הרישיון. הדרישות הן, באופן כללי, להציג את הרישיון ולספק ייחוס: לתת קרדיט לכותבי הסוגיה. הבעיה היא עם החלק השני: לסוגיה יכולים להיות מספר רב של כותבים. הדרך הסבירה לציין את כולם בויקיסוגיה היא דף ההיסטוריה של הסוגיה. לכן הדרך העדיפה לספק את דרישת הייחוס היא לספק קישור לסוגיה המקורית בויקיסוגיה. מכיוון שמהסוגיה המקורית (כמו מכל דף בויקיסוגיה) יש גם קישור לנוסח הרישיון, יש בכך גם מילוי דרישת הצגת הרישיון.

אם הסוגיה כוללת תמונות, חשוב להעתיק כל אחת מהן לפי הנוהל מלמעלה (ובפרט לוודא שאין בהן תמונות שאינן חופשיות).

לסיכום:

  1. אתם כאן כי כתבתם טקסט כלשהו המבוסס על תוכן מויקיסוגיה (או העתק שלו) ולא מדובר על ציטוט קצר שהוא בגדר שימוש הוגן.
  2. עדיף להשתמש בנוסח רישיון עם קישור לסוגיה המקורית וזמינה ברישיון יחוס-שיתוף זהה 3.0.
  3. אם אין אפשרות לקשר, נא לציין במפורש את המקור והרישיון.