הבדלים בין גרסאות בדף "פקיקת חלון בשבת"

נוספו 1,844 בתים ,  13:41, 5 בינואר 2017
אין תקציר עריכה
שורה 22: שורה 22:


====מסקנת הגמרא להלכה====
====מסקנת הגמרא להלכה====
בסוף הסוגיה מביאה הגמרא (קכו ב) את דרשת רבי יצחק נפחא שהלכה כר' אליעזר, ומקשה על זה רב עמרם מהמשנה בסוף מסכת שבת ממעשה דאביו של ר' צדוק ואבא שאול בן בטנית שפקקו את המאור בטפיח, שמדבריהם למדו שמותר פוקקין בשבת.  
בסוף הסוגיה מביאה הגמרא (קכו ב) את דרשת רבי יצחק נפחא שהלכה כר' אליעזר, ומקשה על זה רב עמרם מהמשנה בסוף מסכת שבת ממעשה דאביו של ר' צדוק ואבא שאול בן בטנית שפקקו את המאור בטפיח, שמדבריהם למדו שמותר פוקקין בשבת. ואף שאביי מתרץ שסתמא דמתניתין בעירובין אתיא כר' אליעזר, מכל מקום מסיימת הגמרא שאפילו הכי מעשה רב, כלומר שהסתמא דמתני' דסוף מסכת שבת הוא הלכה למעשה שכן נהגו באותו מקרה שקרה, ושמע מינה שהלכה כרבנן.
 


===סוגיה דעירובין===
===סוגיה דעירובין===
שורה 35: שורה 36:


===היחס בין הגמרא בשבת לגמרא בעירובין===  
===היחס בין הגמרא בשבת לגמרא בעירובין===  
ה'''רי"ף''' (שבת מט ב) כתב להלכה כדברי רב כהנא שפקק החלון אינו צריך להיות לא קשור ולא תלוי אלא די בכך שהוא מתוקן לזה. וכן הכריע להלכה כחכמים
====שיטת הרי"ף====
ה'''רי"ף''' (שבת מט ב) העתיק דברי ר' אבא בר כהנא (ודלא כבגמ' רבי אבא בשם אב כהנא) שפקק החלון אינו צריך להיות לא קשור ולא תלוי אלא די בכך שהוא מתוקן לזה. וכן הכריע להלכה כחכמים ולא כר' אליעזר, כסוף דברי הגמרא שם (קכו ב) שמעשה רב עדיף. מבואר מדברי הרי"ף שבפקק החלון אין צורך בקשירה.
<BR/>אמנם במסכת עירובין פסק ה'''רי"ף''' (לד ב) כר' יהודה, שכן מבואר שם בגמרא שהלכה כמותו, ואם כן אסור לנעול בנגר המונח במדינה אלא רק אם הוא קשור. ומעתה יקשה על הרי"ף איך בפקק החלון לא הצריך קשירה ואילו בנגר של דלת הצריך קשירה, והרי מבואר בגמרא (שבת קכו א) שהמחלוקת לגבי פקק החלון היא אותה מחלוקת לגבי נגר הנגרר. כן הקשה '''בעל המאור''' (שבת מט א) ועוד ראשונים. ובאמת שקושיה זו מתבקשת להישאל על עצם היחס בין הסוגיות, שלפי סתמות הסוגיה בשבת מבואר שאין צורך בקשירה אלא רק בתיקון, ונראה שאין מי שחולק בזה שם. ואילו לפי סתמות הסוגיה בעירובין לגבי נגר בעינן קשירה. וגם אין חולק על כך שהמחלוקת בשבת היא אותה מחלוקת בעירובין ותנא קמא דשבת הוא ר' יהודה, ותנא קמא דעירובין הוא ר' אליעזר.
 
====שיטת בעל המאור====


[[קטגוריה:בונה וסותר]]
[[קטגוריה:בונה וסותר]]