הבדלים בין גרסאות בדף "עזרה:מדריך לכתיבת סוגיות"

אין תקציר עריכה
שורה 79: שורה 79:
<BR/>ושם בדף השיחה תרחיבו כרצונכם.
<BR/>ושם בדף השיחה תרחיבו כרצונכם.
<BR/>תבנית זו תיצור קישור מהסוגיה, ישירות אל מקום ההרחבה שלכם בדף השיחה.
<BR/>תבנית זו תיצור קישור מהסוגיה, ישירות אל מקום ההרחבה שלכם בדף השיחה.
===דיוק===
כאשר רוצים להציג שיטה מסויימת בסוגיה, לכתחילה יש ללומדה בפנים על מנת לדייק בכתוב, ולא להביאה לפי איך ששיטה זו מצוטטת בספרים אחרים, כגון ב'בית יוסף' וכד'. אם אין אפשרות לראות בפנים ובכל זאת חשוב לכם להביא שיטה זו, כתבו דבר בשם אומרו, למשל: "כתב הבית יוסף בשם הסמ"ג...". אולי יבוא מישהו אחריכם ויוסיף ויתקן, אם יש צורך.


==ציוני מקורות==
==ציוני מקורות==
שורה 93: שורה 96:


'''תארים''' - כדי להימנע מפגיעה בכבוד תלמידי חכמים, אין להשתמש בתארים מלבד התואר 'הרב', אא"כ הוא ביטוי שגור בפי כל, כגון: הגר"א, הגריש"א, הגרז"ן וכד'.
'''תארים''' - כדי להימנע מפגיעה בכבוד תלמידי חכמים, אין להשתמש בתארים מלבד התואר 'הרב', אא"כ הוא ביטוי שגור בפי כל, כגון: הגר"א, הגריש"א, הגרז"ן וכד'.
==קישורים==
===קישורים חיצוניים===
המקור עצמו, כלומר מה שבתוך הסוגריים המעוגלות, צריך להיכתב [[ויקיסוגיה:הדרכה טכנית לעריכה#קישור חיצוני|כקישור חיצוני]]. <BR/>
קשרו את המקור לאתר אחר שבו יוכלו הלומדים לקרוא וללמוד את הדברים בפנים. אנחנו מעדיפים קישורים לספרים סרוקים ולא טקסטואלים, לכן האתרים המועדפים הם [http://www.hebrewbooks.org/ hebrewbooks] או [http://www.seforimonline.org/ ספרים אונליין] וכד' גם ב[http://www.daat.ac.il/ דעת] חלק מהספרים הם סרוקים. <BR/>
אם אין שם את הספר שאתם צריכים, או שהוא במהדורה ישנה מאוד, קשרו לאתר עם ספרים טקסטואלים כמו [https://he.wikisource.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99 ויקיטקסט] וכד'. שימו לב שאתם לא מפנים לדף הבית של האתר, או לתחילת הספר, אלא למקום המדוייק. יש צורך לדפדף בספר עד המקום, ורק אז להעתיק את הכתובת המדוייקת לויקיסוגיה.
<BR/>אחת ממטרות האתר היא להקל על הגולשים במציאת המקורות, כך שעל ידי לחיצה על המקור הרצוי, יוכלו להיכנס מיידית למקום המדוייק בספר על מנת לעיין בו בפנים. אמנם כיון שעבודה זו של יצירת קישורים לכל המקורות עלולה להיות מייגעת, השתדלו לעשות קישורים לפחות לחלק מהם, כגון מקורות פחות נלמדים, או ספרים נדירים יחסית, או למקור שאתם חושבים שכדאי לגולשים לעיין בו בפנים, כי העיון בו בפנים מאיר אותו באור חדש וכד'.
[http://toralinks.blogspot.co.il/ רשימת אתרים של מאגרי ספרים]
===קישורים פנימיים===
"דברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר".
<BR/>ישנה חשיבות גדולה למעבר מהיר בין סוגיות על מנת ללמוד מזו לזו, להשוות להקשות וליישב. ולצורך זה נרצה ליצור כמה שיותר [[ויקיסוגיה:הדרכה טכנית לעריכה#קישור פנימי|קישורים פנימיים]] בין סוגיות. אמנם זה יקרה יותר כשיצטברו הרבה סוגיות באתר בע"ה, אבל אם אתם כותבים או לומדים בסוגיה קיימת, וישנו מושג בסוגיה שעשוי להתברר יותר במקום אחר, או ראיה שמביאים מסוגיה אחרת, צרו לו [[ויקיסוגיה:הדרכה טכנית לעריכה#קישור פנימי|קישור פנימי]], אחר כך מישהו יבוא ויכתוב על זה סוגיה.
==שלבי הכתיבה==
יש יתרון לכתיבה רק אחרי לימוד הסוגיה במלואה, ולא תוך כדי לימוד, באופן הזה הכתיבה יוצאת יותר מסודרת. אמנם יש כאלה שמעדיפים לכתוב תוך כדי לימוד, ע"מ שלא לשכוח מה שלמדו, או מטעמי נוחות אחרים. ייתכן גם שלחלק מכם יהיה נוח יותר לכתוב את הסוגיה בWORD ולהעתיק משם לתוך תיבת העריכה באתר.<br/>
בכל מקרה, תוכלו לעשות לכם טיוטה על דף, לחלק אותו לנושאים ותתי נושאים, ולבדוק איך מתאים לכם לבנות את הסוגיה. <BR/>
ניתן גם להשתמש בדף המשתמש שלכם כטיוטה [לחיצה על השם שלכם בראש העמוד], או ליצור דף 'ארגז חול' אצלכם בתוך דף המשתמש. '''שימו לב''' לא ליצור ארגז חול במרחב הסוגיות, כי אז הוא יזהה אותו כסוגיה. בתיבת החיפוש במקום להקליד 'ארגז חול' ואז ליצור את הדף, הקלידו 'משתמש:פלוני(אתם)/ארגז חול, כך הוא ייצור אותו במרחב המשתמש. תוכלו ליצור קישור אליו אם תערכו את דף המשתמש שלכם ותכתבו בו: <nowiki>[[משתמש:פלוני(אתם)/ארגז חול|]].</nowiki>
סביר להניח שייקח לכם זמן לערוך את הסוגיה, כמה ימים או אולי אפילו כמה שבועות. לכן כדאי שתעשו זאת בשלבים.
<BR/> אם אתם רוצים שבינתיים לא ישנו את מה שכתבתם עד שתיגמרו לערוך, ישנן שתי אפשרויות.
#לבחור בלשונית 'העברה' בראש הדף, ולהעביר את הסוגיה לדף המשתמש שלכם עם השם 'טיוטה', באופן הזה: משתמש:פלוני(אתם)/טיוטה. כך יישאר הדף גם במרחב הסוגיות, אבל הוא יופנה לטיוטה שלכם.
#לכתוב בראש דף העריכה את התבנית <nowiki> {{סוגיה בבניה}}.</nowiki>
==כתיבה בסוגיה קיימת==
אם באתם לכתוב וראיתם שכבר כתבו על הסוגיה שלכם, זה מצויין, בדיוק בשביל זה נועד האתר. בדקו אם יש לכם הערות לשוניות, הוספת מקורות, אם יש טעויות כתיב, טעות בציון מקור וכו'. אם השינוי שאתם עושים הוא לא מהותי, סמנו זאת לפני השמירה כ'שינוי משני', שהכותב יידע שלא עשיתם שינוי מהותי.
<br/>אם יש לכם מחלוקת מהותית עם כותב הסוגיה, עקרונית גם את זה אתם יכולים לשנות, אבל מידת דרך ארץ היא קודם לפנות אליו בדף השיחה ולכתוב שם את ההשגה שלכם, ולא מיד לשנות את מה שכתב בעמל תורתו. תנו לו אפשרות להסביר את עצמו בדף השיחה, אולי תגיעו לעמק השווה.
<br/>ייתכן גם שיש לכם מחלוקת על כל דרך הצגת הסוגיה, אולי אתם חושבים שאפשר לערוך אותה אחרת, או שכדאי לחלק את הסוגיה לשתי סוגיות שונות וכד', כתבו כל זה בדף השיחה ותחליטו יחד.
==חידושים==
ויקיסוגיה אינה מיועדת לכתיבת חידושי תורה. יש [http://www.hidush.co.il/ אתרים] שנבנו במיוחד בשביל זה.<br/>
יחד עם זה המטרה של ויקיסוגיה היא לא רק להציג את כל מה שנכתב עד עכשיו בספרות הש"ס והפוסקים, אלא מתוך לימוד משותף של הרבה תלמידי חכמים, להגיע להבנות כוללות בסוגיות וליישב מחלוקות. לכן אם יש לכם דרך בסוגיה שהגעתם אליה מתוך עמל תורה, ואתם חושבים שהיא מועילה להבנת הסוגיה, אתם מוזמנים לכתוב אותה, ובתנאי שהיא ע"פ דרך הלימוד המקובלת בעם ישראל לאורך כל הדורות.<br/>
אפשרות נוספת היא להציע אותה בדף השיחה, על מנת לקבל תגובות, ולהחליט יחד עם עוד תלמידי חכמים אם להכניס את החידוש הזה לדף התוכן, או להשאיר אותו בתור הצעה בדף השיחה.
==שיעורים, מאמרים וכתבי עת==
בסוף כל סוגיה יש לכתוב כותרת 'שיעורים, מאמרים וכתבי עת' צרפו קישורים למאמרים שהתפרסמו בכתבי עת שונים, לשיעורים לצפייה ב'יוטיוב', 'ערוץ מאיר' וכד'.
חשוב לבדוק שאין אתם פוגעים ב[[ויקיסוגיה:זכויות יוצרים|זכויות יוצרים]].
<BR/>לאתר [http://www.rambish.org.il/ רמבי"ש] לדוגמא, [http://www.rambish.org.il/includes/TermsOfService.asp אסור לקשר ישירות למאמר], אלא רק לרשומת התצוגה, כמו [http://www.rambish.org.il/results.asp?SearchFunction=find&SearchCode=F1_SYS&SearchRequest=8938 כאן] למשל.
<BR/>באתר כתב העת [http://asif.co.il/ 'אסיף'] אף שלא כתוב שם שאסור לקשר ישירות למאמרים, הם ביקשו מאיתנו לא לעשות זאת, אלא לקשר לרשומת המאמר, כך שאפשר בלחיצה קלה להגיע מיד למאמר. כמו [http://asif.co.il/?wpfb_filepage=10-pdf-81 כאן] למשל. אנו מכבדים את בקשתם.
כמו כן, אם יש לכם מאמר שכתבתם בסוגיה, ואין הוא מתאים לפי מבנהו וסגנונו או מכל סיבה אחרת, להיות כתוב כסוגיה באתר, אתם יכולים לעשות אליו קישור.
כיון שלשרת של אתר זה ניתן להעלות קבצי תמונה בלבד עם הסיומות הבאות:
png, gif, jpg, jpeg
ובדרך כלל מאמרים כתובים בקבצים מסוג DOC או PDF וכד', תצטרכו להעלותו לשרת אחר (כגון 'בלוג' שלכם או לאתר הישיבה שלכם), ולקשר אליו חיצונית.