הבדלים בין גרסאות בדף "ברכות התורה"

נוספו 569 בתים ,  12:44, 13 במאי 2019
שורה 73: שורה 73:
== הפסק בברכה ==
== הפסק בברכה ==
לעיל הובאו דברי הירושלמי, שאין ברכת אהבת רבה פוטרת אלא אם שנה על אתר.
לעיל הובאו דברי הירושלמי, שאין ברכת אהבת רבה פוטרת אלא אם שנה על אתר.
<BR/>לכאורה כוונת הירושלמי לומר שמיד לאחר ברכת התורה יש ללמוד, כדי שיהיה ניכר שהברכה היא גם על הלימוד ולא רק על קריאת שמע, ואם עשה כן פטור מהברכה שוב כל היום כולו. אמנם ניתן להבין את הירושלמי גם באופן אחר, שאין ברכת התורה פוטרת אלא את הלימוד שלומד לאלתר, אך אם מפסיק מלימודו לעיסוקיו וחוזר ללמוד רק לאחר זמן, אין ברכת אהבה רבה שבירך בבוקר פוטרת את הלימוד שלאחר זמן וצריך לברך שוב.
<BR/>ניתן לפרש בג' דרכים מה הסיבה שמצריך הירושלמי ללמוד מיד סמוך לברכה:
<BR/>לפי הפירוש הראשון בעצם אין הבדל בין ברכת התורה הרגילה לבין אהבה רבה, ששתיהן פוטרות כל היום כולו, אלא שבאהבה רבה צריך לסמוך לה לימוד מיד כדי שיהיה ניכר. אמנם לפירוש השני צריך לומר שדין ההפסק הוא רק בברכת אהבה רבה, שהרי אם החובה לסמוך לה לימוד היא משום הפסק, ובברכת התורה הרגילה אין חובה לסמוך לה לימוד, הרי שלא חיישינן כלל להפסק בברכת התורה הרגילה ופוטרת כל היום.
<BR/>א. משום עובר לעשייתן - כמו כל שאר ברכות המצוות צריך לקיים את המצוה סמוך לברכה, והוא הדין לברכת התורה. לפי פירוש זה הירושלמי לא מדבר דווקא על ברכת אהבה רבה אלא גם על ברכת התורה הרגילה 'אשר קדשנו במצוותיו...'.
<BR/>ועתה יתבארו דברי הראשונים.
<BR/>ב. משום הפסק - צריך לעשות את המצוה ברצף, וכל שמסיח דעתו מן המצוה חייב לברך שוב. לפי פירוש זה שהחשש הוא משום הפסק, חשש זה קיים לא רק בין הברכה למצוה אלא גם בתוך זמן עשייתו את המצוה, שאם היה הפסק צריך לברך שוב. ואמנם עקרונית ייתכן שחשש הפסק קיים גם בברכת התורה הרגילה, אך אם הירושלמי דיבר דווקא על ברכת אהבה רבה, צריך הסבר למה בברכת התורה אין צורך לסמוך לה לימוד ולא חוששים להפסק.
<BR/>ג. משום היכר - שיהיה ניכר שברכת אהבה רבה אינה רק לקריאת שמע אלא גם מכוונת לפטור את הלימוד ולמלא את מקומה של ברכת התורה. לפי פירוש זה בברכת התורה עצמה ודאי שאין צריך ללמוד מיד, לפי שאין צורך בהיכר. ומ"מ לפי פירוש זה אין ראיה מן הירושלמי לענין הפסק, כלומר, בין ברכת אהבה רבה ובין ברכת התורה ייתכן שפוטרות את הלימוד של כל היום כולו אפילו אם עשה הפסק, וייתכן שלא.
<BR/>ועתה יתבארו דברי הראשונים, לפי איזה מן הדרכים פירש כל אחד מהם את הירושלמי.


=== שיטת התוספות ===
=== שיטת התוספות ===