391
עריכות
מ (←רקע: ניסוח) |
(הרחבה) |
||
| שורה 16: | שורה 16: | ||
==שיטות הראשונים בביאור הסוגיה== | ==שיטות הראשונים בביאור הסוגיה== | ||
בדומה לאיסור אכילת דם מבע"ח שנשחט כדין, שכל איסור אכילת הדם מתחיל רק כשהדם יוצא מהבשר, גם חלב הכחל, אין בו איסור בשר בחלב אם הוא לא יצא מהכחל. אולם אם הוא יצא מהכחל וחזר ונבלע בו, יש בזה איסור - בדומה לאיסור דם שיצא ונבלע. ובפרטי הדינים וביאור הסוגיה נחלקו הראשונים: | |||
===שיטת רש"י=== | ===שיטת רש"י=== | ||
חלב של הכחל שלא יצא ממנו, אינו אוסר את הבשר של הכחל. אך | שטת רש"י שכחל שהתבשל תמיד אסור, אף בדיעבד, אם לא שקרע וטח אותו כדינו קודם הבישול. לשיטת רש"י, כל הדעות בסוגיה הנ"ל שהתירו בלי קריעה שתי וערב וטיחה, לכתחילה או בדיעבד, מדברים רק בצלייה אך לא בבישול: | ||
חלב של הכחל שלא יצא ממנו, אינו אוסר את הבשר של הכחל. אך בישול של הכחל עם חלבו אסור, אף בדיעבד, כי החלב יוצא מהכחל בשעת הבישול, ונכנס שוב לבשר הכחל - ואוסר אותו מדין בשר בחלב. ולכן צריך לקרוע את הכחל לפני הבישול, כדי להוציא ממנו את החלב שכנוס בתוכו. | |||
ו'''רק בצליה יתכן שמותר''' אם צלה כחל גם בלי שקרע אותו לפני כן. | ו'''רק בצליה יתכן שמותר''' אם צלה כחל גם בלי שקרע אותו לפני כן. | ||
| שורה 29: | שורה 32: | ||
===שיטת ר"ת=== | ===שיטת ר"ת=== | ||
רבינו תם חולק על רש"י, ולדעתו, | רבינו תם חולק על רש"י, ולדעתו, בישול של הכחל לבדו בלי בשר אחר נוסף, זה כמו צליה של כחל שגם רש"י התיר. | ||
לר"ת '''המשנה''' מדברת בבישול של כחל עם בשר נוסף. | לר"ת '''המשנה''' מדברת בבישול של כחל עם בשר נוסף. | ||
| שורה 59: | שורה 62: | ||
===שיטת ר"ת=== | ===שיטת ר"ת=== | ||
'''ר"ת''' פוסק להלכה כל"ק ברב, כר' אלעזר וכר' נחמן. ולכן אם רוצה לבשל כחל עם בשר אחר חייב לקרוע שתו"ע ולטוח, ולבישול כחל לבדו מספיק לקרוע 'קצת'. | |||
ובדיעבד מותר גם אם קרע קצת ובישל עם בשר אחר (-כל"ק דרב), ואם בישל את הכחל לבדו מותר בדיעבד גם אם לא קרעו כלל. | |||
ובביאור "קריעה קצת" של ר"ת, '''סמ"ק''' כתב שלכחילה יקרע שתי או ערב, אך בדיעבד שרי גם בקריעה פחות מכך, ואפילו אם בשיל עם בשר אחר. | |||
===שיטת רי"ף ורמב"ם=== | ===שיטת רי"ף ורמב"ם=== | ||
בדומה לשיטת ר"ת, גם '''רי"ף ורמב"ם''' סוברים שבישול ללא בשר דינו כצליה. אולם הם מחמירים לגבי דין לכתחילה: | |||
רמב"ם (ב"י כתב שכך גם דעת הרי"ף) כתב שבצליה צריך לכתחילה לקרוע "כלשהו" לפני הצליה, ובבישול צריך לכתחילה לקרוע כדינו גם אם מבשל את הכחל לבדו. | |||
===המנהג בראשונים=== | ===המנהג בראשונים=== | ||
'''טור''' מביא בשם '''ספר המצוות''' נהג שלא לבשל כלל כחל יחד עם בשר אחר, אלא לבשל אותו לבדו, ורק בכלי המיוחד לבישולי כחל. | |||
וב'''דרכי משה''' מביא מנהג שלא לבשל כלל בשר כחל, גם לא לבדו, אלא רק לצלותו. | |||
==ההלכה בשולחן ערוך== | ==ההלכה בשולחן ערוך== | ||
עריכות